Taken van een Scrum Master

Wat zijn de Scrum Master taken

Het is jouw opdracht als scrum master om scrum tot een succes te maken bij jouw organisatie. Daar hoort niet een heel strak omlijnd pakket taken bij. Wat precies je taken zijn hangt erg af van de organisatie en de volwassenheid van je scrum team.

Scrum Master taking lead

Je coacht namelijk heel specifiek op zelforganisatie. Daardoor ben je eigenlijk vooral bezig anderen te leren om dingen zelf te kunnen doen. Dus ook jouw taken.

Toch kun je grofweg zeggen dat de taken van een scrum master onder vier verantwoordelijkheden vallen:

  • Je bent dienend leider
  • Je leert anderen met scrum te werken
  • Je helpt obstakels op te lossen
  • Je coacht het team en de organisatie

Je taak als dienend leider

Het begint met het goede voorbeeld te geven. Je taak als dienend leider is het agile gedachtengoed en de waarden van scrum uit te dragen: inzet, moed, focus, openheid en respect.

Dat wil zeggen dat je transparant bent over jouw werkzaamheden en anderen betrekt bij beslissingen die hen aangaan. Daarbij ga je ongemakkelijke onderwerpen niet uit de weg, als die het werk het meest in de weg staan.

Dienend leiden betekent dat je geen autoriteit hebt over mensen. Je bent niet de baas. Je hebt alleen autoriteit over het proces, scrum. Dat gebruik je om telkens te verbeteren; zowel op het product als op de manier van samenwerken.

Je taak als Scrum autoriteit

Onder scrum master taken valt ook anderen te leren met scrum te werken. In het begin leer je misschien de leden van het development team en de product owner om in een sprint-ritme te werken en de doelen van de verschillende sprint momenten (planning, dagelijks, review en retrospectief) zo effectief en constructief mogelijk te behalen.

Later besteed je wellicht meer tijd aan anderen in de organisatie om hen soepel met het scrum team te laten samenwerken. Bijvoorbeeld als het normaal is mensen uit het team te plukken, of ander gedrag dat een goed functionerend scrum team in de weg zou staan.

Je taak als probleemoplosser

Je bent heel expliciet verantwoordelijk voor het oplossen van obstakels, vaak 'impediments' genoemd, die het scrum team in de weg staan om beter te functioneren. Dat kunnen simpele dingen zijn als toegang tot een systeem of aanschaf van een product, maar ook meer hardnekkige zaken als staand beleid, stroperige procedures, of specifieke individuele beloningen.

Daarmee is niet gezegd dat het jouw taak is dit allemaal te doen. Een goede scrum master schakelt alle hulp in die gevonden kan worden. Maar jij moet wel verantwoording kunnen afleggen.

Je taak als coach

Dit is misschien het lastigst om onder de knie te krijgen. Je geeft niet alle antwoorden, maar helpt anderen het antwoord te vinden. Zelfs als je het antwoord al weet.

Scrum gaat namelijk vooral over verandering en veranderingen zijn het meest bestendig als degenen die erbij zijn betrokken zelf invloed hebben op de verandering.

Het is wel zo dat er grenzen zijn aan de coaching. Het gebeurt namelijk allemaal binnen de kaders van scrum, daar is immers een besluit over genomen. Maar scrum zegt hoegenaamd niets over hoe het werk moet worden gedaan. Alleen dat er met regelmaat iets waardevols moet worden geleverd, zodat betrokkenen de voortgang kunnen beoordelen en er ruimte is om bij te sturen op basis van nieuwe inzichten.

Hoe dat verder gebeurd is aan het scrum team.

Wil je ook leren hoe je de taken van een scrum master op hoog niveau uitvoert? Schrijf je nu in:

Vragen?

Voor meer informatie neem contact op met:

Foto Bas van der Hoek

Bas van der Hoek

Partner, Trainer & Developer.

Contact

Zilverline gebruikt cookies om content en advertenties te personaliseren en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.

Okee